Home Направи си сам Направи си сам градинско барбекю

Направи си сам градинско барбекю

6 second read
0
0
3,771

Да си направиш сам градинско барбекю е сравнително лесна задача.

За разлика от пещите и камините, където формата на горивната камера, коминното тяло и редица други детайли изискват майсторска намеса, изграждането на открито огнище на дървени въглища е достъпно за почти всеки с опит в зидането.

Както и при всички други съоръжения, доброто планиране е в основата на успеха. Пълното осмисляне на детайлите преди работа по същество, ще гарантира ефективен резултат. Едно от най-важните неща е мястото, където барбекюто ще бъде разположено. Не съществува универсална формула, тъй като всеки дом и градина имат своите специфики. Те са от съществено значение и при закупуването на готови за сглобяване конструкции. Основното, и може би най-важно нещо, е избраното място да е далеч от други запалими материали. Останалите детайли не са толкова значими при този вид открити огнища.

Comb_pub3

Начин на изграждане:

В началото на всяко съграждане е планът. Той е идеята, около която ще се създава. Най-добре е да бъде в мащаб, т.е. да включва реалното съотношение между размерите на конструкцията и тези на мястото, където тя ще се изгражда. Определете разположението на барбекюто, като вземете предвид общия дизайн на двора – основа, точни разстояния и т.н. Основните детайли са скарата и тавата за въглищата. Ето защо, планирането ви може да започне от тези размери. Изберете правоъгълна тава (или ламарина) с размерите на скарата. Може да я закупите готова или да ви бъде изработена по поръчка. Важното е металът да има необходимата дебелина, за да издържа на високата температура на дървените въглища и да не прегаря. В зависимост от тези размери предвидете и останалите. Ако желаете, може да включите един или два помощни плота встрани от основната структура. Височината им е желателно да е между 65 и 85 см. Около същата височина трябва да се пресметне и разполагането на основната скара, а мястото за въглищата на около 12-15 см под нея. Добре е също така да се включат и опори за поне една, по-високо позиционирана скара, която ще се ползва за продукти нуждаещи се от по-ниска температура. Височината на ограждащите стени трябва да е поне 30-40см над нивото на огъня. Необходима ви е също и стабилна основа, върху която да се иззида вашето барбекю. Добре утъпкана, нивелирана и застлана с камък или плочи почва ще е достатъчна, но ако теренът е несигурен е по добре да изградите постамент (В), стабилизиран с арматурна скара (А). Когато сте готови с детайлите по плана, пресметнете необходимите материали, вкл. брой и размер на тухлите (С) и декоративни каменни или мраморни елементи (D) и плот, ако предвиждате такива. След като осигурите нужните ви за работа материали и инструменти, според начертания план, може да пристъпите към работа по същество. Най-важните инструменти в това начинание са рулетката и нивелира, защото трябва постоянно да се проверяват размерите (разстоянията) и нивото на стените. Не трябва да се допускат изкривявания или разминавания. Опорните точки за тавата за въглища и за скарите може да се направят от тухли поставени под 90° спрямо основните или от специални държачи. Работете бавно и с мисъл към детайла, оставяйте необходимото време за стягане на строителните смески. При нужда се консултирайте със специалисти. След окончателното завършване почистете детайлно и оставете конструкцията да съхне няколко дни преди да монтирате металните елементи, а след това се наслаждавайте на приготвените на открит огън ястия.

Load More Related Articles
Load More By Майстора
Load More In Направи си сам

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Виж и това

Как да подредим картини на стената у дома или в офиса?

Също като рисуването, окачването на картини на стената изисква известно съобразяване с цве…