Home Без категория Шпакловка

Шпакловка

22 second read
0
0
1,438

Шпакловката е необходим процес, когато желаем да изгладим повърхностите на нашите стени и тавани за да им придадем прилежен вид. Това е много фина и деликатна дейност и от особено значение за достигане до завършеност на ремонта. Като един от основните довършителни етапи от нашият ремонт тя трябва да е прецизно извършена от професионалисти и съобразена с характеристиките на помещението. За това и съществуват различни видове продукти предназначени за шпакловане. Важно е да се избере подходящият и качествен за да достигнем до желаният ефект и гарантираме здравина и дълготрайност.

1. Шпакловки със SHEETROCK
SHEETROCK е фина шпакловка за вътрешна употреба. Един много сполучлив продукт. Подходящ е за цялостна шпакловка на стени и тавани. SHEETROCK се предлага на пазара готов за употреба и в баки по 25 кг. Има няколко вида SHEETROCK в зависимост от това, колко фина трябва да е шпакловката. Най-финият SHEETROCK е желателно да се шпаклова на две ръце, а след изсъхването му се шлайфа. Крайният резултат е удивителен – постига се изключителна гладкост и здравина на шпакловката.

2. Шпакловки с Гипсово лепило и Гипсова шпакловка
Това са прахообразни шпакловки за вътрешна употреба и представляват съвременен вариант на своя предшественик строителния гипс. Гипсовото лепило и гипсовата шпакловка търпят нанасяне на дебели слоеве и са подходящи за изравняване на стени. Съдържат подобрители, които дават възможност за повече работно време на майстора. Нанасят се на две или повече ръце. Ако майсторът е опитен, възможно е да направи последния слой шпакловка с тези материали достатъчно гладък и готов за боя. Трудни са за шлайфане – особено гипсовото лепило, което става изключително твърдо след пълно изсъхване.

3. Шпакловки с F2 на Кнауф
Изключителен материал, подходящ при фина шпакловка за вътрешна употреба. Шлайфа се по-лесно дори от SHEETROCK. Това може би е най-лесният за шлайфане метериал, поради което е предпочитан от майсторите, но същевременно е по-скъп от неговия конкурент SHEETROCK. По-мек е от SHEETROCK след изсъхване на шпакловката и малко по-едър от SHEETROCK, но отново е пастообразен и достатъчно фин, за да скрие и най-малките корекции върху шпакловката. На пазара се предлага готов за употреба и в баки с различни разфасовки. Не търпи нанасяне на дебели слоеве

4. Шпакловки с Kнауф Унифлот
Kнауф Унифлот е прахообразен материал, съставен от гипс, полимерни добавки и регулиращи вещества. Kнауф Унифлот е водоотблъскващ, поради което е особено подходящ при шпакловка на фуги на влагоустойчив гипсокартон и за тавани на влажни помещения. При разтваряне на материала с вода се получава зелена смес. Kнауф Унифлот е удобен за работа, но труден за шлайфане, затова се препоръчва фина шпакловка като завършващ слой. Материалът търпи нанасяне на по-дебели пластове и с него могат да се изравняват неравности. Kнауф Унифлот е един от най-добрите продукти за шпакловки на влажни помещения със средна цена от 26 лв. за 5 кг.

5. Шпакловки с Колор Кит
Колор Кит е широко известен строителен материал за вътрешна употреба сред майсторите. Той е прахообразен материал и се използва за фина шпакловка. С него не могат да се изравняват стени и не позволява нанасяне на дебели слоеве. Колор Кит е една от първите фини шпакловки, навлезли на нашия пазар, поради което вече се смята за остарял материал. Той се шлайфа по-трудно от SHEETROCK или F2, но е малко по-евтин от тях. Колор Кит се нанася на минимум две ръце. При шлайфане голяма част от него се отстранява, ако не е нанесен равномерно и хубаво. Шпакловките с Колор Кит могат да станат гладки и хубави, когато се нанасят цялостно. При използване на Колор Кит за корекции е възможно да останат следи по краищата на шпакловката, защото материалът не е достатъчно фин и се рони при шлайфане. Той също така се наранява лесно, защото е мек материал.

6. Гипс
Гипсът е бързо-втвърдяващ се материал и това налага динамичен процес на работа с него. А много добре знаем , че бързата работа е срам за майстора. За това е нужна много голяма концентрация и ловкост за усвояването на техниката. Не всеки майстор шпакловчик може да борави с този тип материал, точно поради тази причина.
Гипсовата шпакловка е предназначена за вътрешни стени и сухи помещения. За направата на шпакловки върху повърхности от бетон, газобетон, варо-пясъчни, вароциментопясъчни, циментопясъчни и гипсови мазилки, гипсови зидарии и гипсофазерни плоскости в помещения с нормална влажност на въздуха.
Гипсовата шпакловка образува гладка и здрава повърхност при правилна експлоатация. Не се препоръчва нанасянето и в помещения с висока влажност на въздуха. Желателно е стената да бъде обработена с дълбокопроникващ грунд преди боядисване. Като разход норма се приема върху мазилка – 200 до 400 g/m2, върху бетонови повърхности (панели) – 250 до 500 g/m2 , но това не могат да се приемат като точни параметри. По принцип разходът зависи от гладкостта на основата.

Load More Related Articles
Load More By Майстора
  • Боядисването – последния етап в строителството

    Боядисването е един от довършителните етапи в строителството. В повечето случаи той е посл…
  • Арт услуги

    1. СТЕНОПИСИ В ЖИЛИЩА Ние от фирма ,,МоятРемонт‘‘ ООД Ви предлагаме нещо ново, актуално , …
Load More In Без категория

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Виж и това

Как да подредим картини на стената у дома или в офиса?

Също като рисуването, окачването на картини на стената изисква известно съобразяване с цве…