Home Без категория Шпакловка

Шпакловка

22 second read
0
0
2,419

Шпакловката е необходим процес, когато желаем да изгладим повърхностите на нашите стени и тавани за да им придадем прилежен вид. Това е много фина и деликатна дейност и от особено значение за достигане до завършеност на ремонта. Като един от основните довършителни етапи от нашият ремонт тя трябва да е прецизно извършена от професионалисти и съобразена с характеристиките на помещението. За това и съществуват различни видове продукти предназначени за шпакловане. Важно е да се избере подходящият и качествен за да достигнем до желаният ефект и гарантираме здравина и дълготрайност.

1. Шпакловки със SHEETROCK
SHEETROCK е фина шпакловка за вътрешна употреба. Един много сполучлив продукт. Подходящ е за цялостна шпакловка на стени и тавани. SHEETROCK се предлага на пазара готов за употреба и в баки по 25 кг. Има няколко вида SHEETROCK в зависимост от това, колко фина трябва да е шпакловката. Най-финият SHEETROCK е желателно да се шпаклова на две ръце, а след изсъхването му се шлайфа. Крайният резултат е удивителен – постига се изключителна гладкост и здравина на шпакловката.

2. Шпакловки с Гипсово лепило и Гипсова шпакловка
Това са прахообразни шпакловки за вътрешна употреба и представляват съвременен вариант на своя предшественик строителния гипс. Гипсовото лепило и гипсовата шпакловка търпят нанасяне на дебели слоеве и са подходящи за изравняване на стени. Съдържат подобрители, които дават възможност за повече работно време на майстора. Нанасят се на две или повече ръце. Ако майсторът е опитен, възможно е да направи последния слой шпакловка с тези материали достатъчно гладък и готов за боя. Трудни са за шлайфане – особено гипсовото лепило, което става изключително твърдо след пълно изсъхване.

3. Шпакловки с F2 на Кнауф
Изключителен материал, подходящ при фина шпакловка за вътрешна употреба. Шлайфа се по-лесно дори от SHEETROCK. Това може би е най-лесният за шлайфане метериал, поради което е предпочитан от майсторите, но същевременно е по-скъп от неговия конкурент SHEETROCK. По-мек е от SHEETROCK след изсъхване на шпакловката и малко по-едър от SHEETROCK, но отново е пастообразен и достатъчно фин, за да скрие и най-малките корекции върху шпакловката. На пазара се предлага готов за употреба и в баки с различни разфасовки. Не търпи нанасяне на дебели слоеве

4. Шпакловки с Kнауф Унифлот
Kнауф Унифлот е прахообразен материал, съставен от гипс, полимерни добавки и регулиращи вещества. Kнауф Унифлот е водоотблъскващ, поради което е особено подходящ при шпакловка на фуги на влагоустойчив гипсокартон и за тавани на влажни помещения. При разтваряне на материала с вода се получава зелена смес. Kнауф Унифлот е удобен за работа, но труден за шлайфане, затова се препоръчва фина шпакловка като завършващ слой. Материалът търпи нанасяне на по-дебели пластове и с него могат да се изравняват неравности. Kнауф Унифлот е един от най-добрите продукти за шпакловки на влажни помещения със средна цена от 26 лв. за 5 кг.

5. Шпакловки с Колор Кит
Колор Кит е широко известен строителен материал за вътрешна употреба сред майсторите. Той е прахообразен материал и се използва за фина шпакловка. С него не могат да се изравняват стени и не позволява нанасяне на дебели слоеве. Колор Кит е една от първите фини шпакловки, навлезли на нашия пазар, поради което вече се смята за остарял материал. Той се шлайфа по-трудно от SHEETROCK или F2, но е малко по-евтин от тях. Колор Кит се нанася на минимум две ръце. При шлайфане голяма част от него се отстранява, ако не е нанесен равномерно и хубаво. Шпакловките с Колор Кит могат да станат гладки и хубави, когато се нанасят цялостно. При използване на Колор Кит за корекции е възможно да останат следи по краищата на шпакловката, защото материалът не е достатъчно фин и се рони при шлайфане. Той също така се наранява лесно, защото е мек материал.

6. Гипс
Гипсът е бързо-втвърдяващ се материал и това налага динамичен процес на работа с него. А много добре знаем , че бързата работа е срам за майстора. За това е нужна много голяма концентрация и ловкост за усвояването на техниката. Не всеки майстор шпакловчик може да борави с този тип материал, точно поради тази причина.
Гипсовата шпакловка е предназначена за вътрешни стени и сухи помещения. За направата на шпакловки върху повърхности от бетон, газобетон, варо-пясъчни, вароциментопясъчни, циментопясъчни и гипсови мазилки, гипсови зидарии и гипсофазерни плоскости в помещения с нормална влажност на въздуха.
Гипсовата шпакловка образува гладка и здрава повърхност при правилна експлоатация. Не се препоръчва нанасянето и в помещения с висока влажност на въздуха. Желателно е стената да бъде обработена с дълбокопроникващ грунд преди боядисване. Като разход норма се приема върху мазилка – 200 до 400 g/m2, върху бетонови повърхности (панели) – 250 до 500 g/m2 , но това не могат да се приемат като точни параметри. По принцип разходът зависи от гладкостта на основата.

Load More Related Articles
Load More By Майстора
  • Боядисването – последния етап в строителството

    Боядисването е един от довършителните етапи в строителството. В повечето случаи той е посл…
  • Арт услуги

    1. СТЕНОПИСИ В ЖИЛИЩА Ние от фирма ,,МоятРемонт‘‘ ООД Ви предлагаме нещо ново, актуално , …
Load More In Без категория

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Виж и това

Как да подредим картини на стената у дома или в офиса?

Също като рисуването, окачването на картини на стената изисква известно съобразяване с цве…